Steeds meer Heusdenaren doen mee aan de Jaarrond Tuintelling

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. Steeds meer Heusdenaren doen mee aan de Jaarrond Tuintelling

In minder dan drie jaar is het aantal Heusdense deelnemers aan de Jaarrond Tuintelling bijna verdrievoudigd: van 28 deelnemers in september 2018 naar 79 in juli 2021. Deelnemers geven regelmatig op www.tuintelling.nl door wat ze zoal aan planten en/of dieren zien in hun tuin. Daarmee kunnen ze gemakkelijk volgen hoe de biodiversiteit in de tuin zich ontwikkelt, en deze vergelijken met tuinen in de buurt. Doe ook mee.

Dan kun je zien wat er bijvoorbeeld aan vogels in jouw buurt voorkomt, en proberen de ontbrekende soorten ook naar jouw tuin te lokken. Kijk je liever naar vlinders, of naar insecten? Ook die kun je doorgeven!
Over wat je tuin kan doen voor de biodiversiteit is al veel geschreven. Haal de stenen en tegels eruit. Zet er inheemse planten in, en zorg er voor dat je in elk jaargetijde bloeiende planten hebt voor de insecten die van de nectar en het stuifmeel leven. Help vogels een handje, met nestkasten waar ze kunnen nestelen, struiken en hagen waarin ze veilig zijn voor aanvallers, en planten met bessen en zaden waar ze ’s winters van kunnen eten. En voer bij, zeker in de winter als het vriest of er sneeuw ligt.
Maar dan wil je ook weten of dit alles effect heeft. Geef het regelmatig op www.tuintelling.nl door. Dat werkt heel simpel, en je hoeft verder zelf niets bij te houden. Je mag zelf weten wat je doorgeeft: vogels, vlinders, insecten, zoogdieren, planten, en nog een aantal soortgroepen. Je mag ook zelf weten hoe vaak je het doorgeeft: wekelijks, maandelijks, … wat je wilt. Op de site worden al jouw meldingen bewaard. Zo kun je altijd terugkijken, en nagaan wat de ontwikkelingen zijn.

Ben je nog niet zo bekend met alle soorten die in jouw tuin voorkomen, dan is dat ook geen probleem. Op https://www.tuintelling.nl/herkenning/ vind je voor elke soortgroep herkenningskaarten, waarop je de meest voorkomende soorten kunt terugvinden. Zo leer je al doende steeds meer over je eigen tuin.
Steeds meer mensen doen mee aan tuintelling.nl. Toen we er ruim twee jaar geleden voor het eerst over schreven deden 28 tuinen in onze gemeente mee. Dat aantal is inmiddels verdrievoudigd tot 79 op dit moment. Vooral de laatste drie maanden was er een sterke stijging, met 13 nieuwe deelnemers.
Ook in de wijken die meedoen aan het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ doen al een aantal tuinen mee. In Venne-Oost al 17 tuinen! In Herpt en op de Vliedberg zijn dat er nu elk vier. Ga naar www.tuintelling.nl en doe ook mee! Woon je ergens anders in Heusden, dan kun je natuurlijk ook gewoon meedoen!

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zoeken

HTR radio (webcam)

0 RadioStudio

Hier onder HTR TV

 

Radio Streams

MediaplayerWinampITunesaacStreamRadio  

Agenda

Kalenders Zomerschool: Filmvoorstelling in de Voorste Venne 2 - augustus - 2021 13:30 - 15:30
Kalenders Stads- en wallenwandeling Heusden 8 - augustus - 2021 10:00 - 12:00
Kalenders Doorkomst Vuelta door gemeente Heusden 13 - augustus - 2021
Kalenders Lida Straathof 14 - augustus - 2021 20:00 - 22:00
Kalenders P(l)AA(t)SFESTIJN 22 - augustus - 2021 11:00 - 17:30
Kalenders Kinderkunstweek van Het Pieck 23 - augustus - 2021 - 27 - augustus - 2021
Kalenders Roots in Heusden met Mercy John 25 - augustus - 2021 20:30 - 23:00
Foto: Mercy John
Kalenders Dak Heusden.Nieuws wandeltocht 28 - augustus - 2021 9:00 - 16:00
Kalenders Utopia klassiek Juan Pedro Garcia Oliva 29 - augustus - 2021 11:00 - 12:00
Kalenders Seizoensaftrap jeugd vv Haarsteeg 4 - september - 2021