Extra vertraging voor plannen GOL geeft ook extra kosten

Opnieuw een miljoenenstrop bij de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL): volgens de laatste berekeningen komt er zo'n 10,5 miljoen euro aan kosten bij. En daarmee is het leed waarschijnlijk nog niet geleden: als het maar een klein beetje tegen zit, loopt de teller nóg eens op.

De extra kosten ontstaan vooral door vertraging van de plannen. Ze komen op het bordje van de provincie en de gemeenten Waalwijk en Heusden. Waalwijk staat voor 3,1 miljoen aan de lat, Heusden voor 3,2 miljoen. Heusden is daar bovenop nog eens vier ton extra kwijt, voor aanpassing aan de riolering bij de Nassaulaan.
De 10,5 miljoen extra komt bovenop de bijna 118 miljoen, de stand in december. Dat was al zestien miljoen meer dan in 2018 werd gedacht. Het totale aandeel van Heusden loopt nu op tot 30,4 miljoen euro.

Uitgangspunt bij de laatste berekeningen is dat de Raad van State uiterlijk 23 juni uitspraak doet over de bezwaren die tegen de GOL zijn ingediend. Als die datum wordt gehaald, zou de aannemer in oktober aan de slag kunnen. Maar achter de schermen wordt er inmiddels rekening mee gehouden dat de 23ste niet wordt gehaald. Eind mei liet de Raad van State immers nog weten de termijn met opnieuw zes weken te verlengen. Los daarvan bestaat de kans dat de Raad van State de plannen, al dan niet gedeeltelijk, afwijst.

Als oktober niet gestart kan worden, komt er zomaar een halfjaar vertraging bij. Bijvoorbeeld omdat niet altijd aan de dijken gewerkt mag worden. Ook het broedseizoen kan daarbij een rol spelen. De provincie, die de kar trekt, en de gemeenten spraken eerder al af dat ze doorgaan met de voorbereidingen, zodat ze uit de startblokken als het licht op groen gaat. Ook aannemer Mourik-Besix werkt aan de voorbereidingen, hoewel die nu op een laag pitje staan.

De provincie ging juni 2018 akkoord met de GOL-plannen. Er werden echter de nodige bezwaren ingediend, onder meer door Van Gol naar Beter en door Buurtvereniging Vijfhoevenlaan. De bezwaren zijn eerder dit jaar behandeld door Raad van State. Los van de inhoudelijke kritiek, deugen volgens tegenstanders de stikstof- en verkeersberekeningen niet. Zij vinden dat de GOL-plannen helemaal op de schop moeten. Een uitspraak van de Raad van State is er echter dus nog niet.

De stikstofproblematiek speelt in elk geval een belangrijke rol. Zo moeten de wegenplannen uit de GOL opnieuw worden bekeken, omdat een onjuiste methode is gebruikt voor de berekening van de stikstofneerslag op natuurgebieden. De GOL-plannen moeten onder meer een aantal verkeersproblemen oplossen. De A59 moet beter gaan doorstromen, sluipverkeer moet weg uit de kernen, het aantal toe-en afritten moet worden verminderd en er moeten randwegen komen. Ook is er aandacht voor de economie, de natuur, toerisme en recreatie en fietsverkeer.

Mocht de Raad van State het hele plan helemaal afwijzen, dan kunnen provincie, gemeenten, waterschap en Rijkswaterstaat hun ambities niet verwezenlijken; het betekent ook dat de aannemer vergoed wordt voor gemaakte kosten, plus een vergoeding krijgt van vijf procent van het openstaande bedrag.

Zoeken

HTR radio (webcam)

0 RadioStudio

Hier onder HTR TV

 

Radio Streams

MediaplayerWinampITunesaacStreamRadio  

Agenda

Kalenders Volleybaltoernooi voor basisscholen 25 - juni - 2021 9:00 - 14:00
Kalenders Landelijk Atelierweekend 26 - juni - 2021 - 27 - juni - 2021
Kalenders CHARLY ZASTRAU & RONALD DOUGLAS 26 - juni - 2021 20:00 - 22:00
Kalenders Dorpswandeling Vlijmen-Meliestraat 27 - juni - 2021 10:00 - 12:00
Kalenders AD(H)D Dyslexie Café Heusden 30 - juni - 2021 19:30 - 21:30
Kalenders Wandeling en rondleiding op Mariënkroon 4 - juli - 2021 14:00 - 16:00
Foto: Ad Hartjes
Kalenders Wandeling en rondleiding op Mariënkroon 1 - augustus - 2021 14:00 - 16:00
Foto: Ad Hartjes
Kalenders Lida Straathof 14 - augustus - 2021 20:00 - 22:00