Haar hond liep los en joeg op een ree: ‘Stom, stom, stom’

Het was háár loslopende hond die afgelopen zaterdag in Plantloon een ree aanviel. En ze is erom stijfgescholden. Stom, vindt ze zelf ook. Maar ze ziet het als haar plicht om te waarschuwen, hoe makkelijk het je kan overkomen. ,,Dat vind ik moedig”, zegt de boswachter. Met naam en gezicht in de krant, dat doet de Waalwijkse wijselijk niet. Daar kent ze de reaguursels op sociale media net iets te goed voor. Hoewel ze eigenlijk aan de verkeerde kant van het gelijk staat, wil ze toch haar verhaal doen.

Nietsvermoedend stond ze de zaterdag voor Pasen naar boven te turen, ergens onder een boom in Plantloon, het natuurgebied op de grens van Waalwijk en Kaatsheuvel. De ene seconde probeerde ze nog een glimp op te vangen van dat leuke bosuiltje dat daar altijd zit, de andere rukte haar hond Rover haar rechtstreeks een hele vervelende rollercoaster in. ,,Rechts van de boom zag Rover iets bewegen, hij blafte en voor ik het wist vloog hij achter dat ree aan.” De hond liep los ... had nooit mogen gebeuren, honden mogen daar helemaal niet loslopen, dat weet ze zelf ook best. ,,Wat ik ook probeerde, hij wilde niet luisteren.” Er ontstond een race van hond versus ree, met in hun kielzog een ontredderde hondenbezitster. Die achtervolging eindigde in een vennetje een meter of zeshonderd verderop. ,,Dan zie je een ree zwemmen en jouw hond er achteraan. En ik liep te huilen dat hij moest stoppen. Dat wil je toch niet?”
Er kwam een man bij, die begon me uit te schelden. Gelukkig zag hij ook dat ik de controle kwijt was en besloot hij te helpen.
De consternatie trok de aandacht van andere wandelaars. ,,Er kwam een man bij, die begon me uit te schelden. Gelukkig zag hij ook in dat ik de controle kwijt was en besloot hij te helpen.” Hij was de enige die actie ondernam, anderen hanteerden hun mobieltjes ... een leuk videootje was toch belangrijker. ,,Daar sta je, machteloos ... staan ze je te filmen.” De reegeit en Rover, een kruising Duitse herder/Australian kelpie, waren inmiddels kop aan kop in een impasse beland. ,,Het ree probeerde hem zelfs te bokken.” Het lukte de man die aanvankelijk stond te schelden de hond en de ree uit elkaar te krijgen, ten koste van een nat pak. ,,Die man verdient eigenlijk gewoon een bloemetje", zegt boswachter Jan Meesters van Natuurmonumenten. Ik kwam haar tegen, dat kon niet missen. Ze was helemaal overstuur. Ze hadden haar gefilmd en uitgescholden. Ze had ontzettend veel spijt. Hij woont nota bene in Plantloon. ,,We hoorden thuis wel iets. Maar via appjes en telefoontjes wist ik al vrij snel dat er wat aan hand was. Ik kwam haar tegen, dat kon niet missen. Ze was helemaal overstuur. Ze hadden haar gefilmd en uitgescholden. Ze had ontzettend veel spijt.” Met een vermanend gezicht zijn bonnenboekje trekken, kwam niet in hem op. ,,Het was nou eenmaal gebeurd. Dat gaan we niet doen. Ze heeft het ook gewoon toegegeven. Ik vind het vooral heel waardevol dat ze haar verhaal wil vertellen. Stoer en moedig van je.”
Ik vond het uit oogpunt van dierenwel­zijn belangrijker om een eventueel gewond ree op te sporen. Het is een reegeit, die waarschijn­lijk twee kalfjes draag. Ook had de boswachter die middag andere prioriteiten. ,,Ik vond het uit oogpunt van dierenwelzijn belangrijker om een eventueel gewond ree op te sporen.”
Aan de hand van beschrijvingen denkt hij het dier te kennen. ,,Het is een reegeit, die waarschijnlijk twee kalfjes draagt. Ze heeft een kale plek, maar dat hoort nu, ze zijn aan het verharen. En ze heeft een vuile spiegel, dat is d’r kont. Dan hebben ze te eiwitrijk eten gegeten, dan krijgen ze darmklachten. Ik denk dat dit de reegeit is die steeds bij ons zout komt likken, dat helpt tegen buikloop.”
Je denkt dat overkomt mij niet. Je loopt lekker door het bos, alleen op de wereld, de hond scharrelt wat rond, vredig, een ontspannen gevoel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben reeën helemaal geen uithoudingsvermogen om kilometers op topsnelheid te rennen. ,,We zijn nog met de warmtecamera het bos in geweest om te zoeken, maar we hebben niks meer gevonden. Waarschijnlijk is ze goed weggekomen.” Waarom ze willens en wetens nou toch haar hond heeft losgelaten? ,,Je denkt dat overkomt mij niet. Je loopt lekker door het bos, alleen op de wereld, de hond scharrelt wat rond, vredig, een ontspannen gevoel.” Daar is nu wel een hardhandig einde aan gekomen. ,,Dit is de laatste keer geweest.” Jan Meesters hoort het goedkeurend aan. ,,Dit verhaal moet verteld worden. Hier lopen wij bij Natuurmonumenten zo vaak tegenaan.” Zij: ,,Ik zie het als mijn plicht. Naar jullie en naar die reegeit.”

Zoeken

HTR radio (webcam)

0 RadioStudio

Hier onder HTR TV

 

Radio Streams

MediaplayerWinampITunesaacStreamRadio Radio

Agenda

Kalenders Een nieuwe avond met Marieke Lucas Rijneveld 19 - april - 2021 19:30 - 21:30
Kalenders Vaste planten in hun natuurlijke omgeving 20 - april - 2021 21:00 - 22:00
Kalenders Nationale Balkon Beweegdag 28 - mei - 2021 8:00 - 17:00
Kalenders Pontjesdagen 5 - juni - 2021 14:30 - 16:00
Kalenders Kuijkse DorpsKwis 5 - juni - 2021 17:00 - 23:30
Kalenders Midzomerconcert 13 - juni - 2021 12:00 - 17:00
Kalenders Volleybaltoernooi voor basisscholen 25 - juni - 2021 9:00 - 14:00
Kalenders Drunens Wandelfestival 26 - juni - 2021 10:00 - 16:00
Kalenders P(l)AA(t)SFESTIJN 22 - augustus - 2021 11:00 - 17:30