onbegrip over bomenkap Duinweg

Het plan om 26 platanen langs de Duinweg in Drunen te kappen, is volkomen verkeerd gevallen bij een groep bewoners van de achterliggende Van Goghstraat. Ze begrijpen helemaal niets van de argumenten van de gemeente Heusden en willen maar één ding, dat de kap niet doorgaat.
Heusden wil bijna de helft van de 58 bomen in de karakteristieke bomenrij kappen, in principe om en om. Ze staan achter de tuinen van de bezwaarmakers in Van Goghstraat.

Volgens Heusden veroorzaken de bomen overlast, nemen ze licht weg en zou sprake zijn van worteldruk. Ook is het onderhoud volgens Heusden vrij duur; het snoeien van platanen (kandelaberen) is immers arbeidsintensief. Bij deze manier van snoeien blijven soort ‘kandelaren’ over.
Heusden wil twaalf van de bomen die blijven staan, niet meer snoeien. Daardoor blijven die verder groeien en kunnen ze op den duur de laanstructuur vorm geven. Na een jaar of vijf, als deze bomen zijn uitgegroeid, wil Heusden ook de overgebleven platanen kappen en vervangen door bomen die niet gesnoeid hoeven worden. De keuze valt dan op inheemse boomsoorten, die volgens Heusden een hogere natuurwaarde hebben.

De zeventien bezwaarmakers vegen met alle argumenten van de gemeente de vloer aan. Van worteldruk en het wegnemen van licht in tuinen en woningen is volgens hen geen sprake. In tegenstelling tot de gemeente vinden ze dat juist wel dat de bomen cultuurhistorische waarde hebben. Alleen al omdat ze er al veertig jaar staan en zeer herkenbaar zijn op de route naar de Drunense Duinen.
En het mogen dan geen inheemse bomen zijn, de plataan is in Nederland inmiddels zo massaal aanwezig dat ze gerust inheems mogen worden genoemd, aldus de bezwaarmakers.
De bezwaarmakers snappen evenmin dat Heusden de natuurwaarde van de platanen ‘laag’ noemt. Verder hekelen ze de manier van communiceren door de gemeente (‘het was meer aanhoren dan inspreken') en heeft Heusden volgens hen een vormfout gemaakt door een verkeerd perceel in de aanvraag te noemen; op dat stuk grond zouden slechts twee bomen staan.
De gemeente begrijpt dat het kappen van gezonde bomen ‘tegennatuurlijk’ lijkt, maar dat ze mede vanwege de omvang niet op die plek thuishoren. Verder erkennen B & W dat de platanen bepaalde natuur- en cultuurhistorische waarde hebben, maar ze stellen dat die niet hoog zijn. ,,Ook al ervaren omwonenden dat anders.” Heusden heeft inmiddels wel bepaald dat binnen twee tot drie jaar herplant zal plaatshebben. ,,De laanstructuur blijft, ook al komen er lagere bomen.”
De onafhankelijke bezwarencommissie van Heusden heeft inmiddels naar de kwestie gekeken en komt met een advies over de bezwaren. Burgemeester en wethouders nemen dan een nieuw besluit. Wanneer dat gebeurt is nog onbekend.

Zoeken

Kijk naar HTR radio (webcam)

Hier onder HTR TV

Radio Streams

MediaplayerWinampITunesaacStreamRadio Radio

Agenda

Kalenders Bezoek de Nachtzwaluw 15 - augustus - 2020 20:30 - 22:30
Kalenders Dorpswandeling Vlijmen 16 - augustus - 2020 10:00 - 12:00
Kalenders Jules Deelder avond 22 - augustus - 2020 20:00 - 23:00
Kalenders Repair Café Drunen 26 - augustus - 2020 19:30 - 21:00
Foto: Repair Cafe Drunen
Kalenders Stephanie Struijk - Roots in Heusden (Roots in the Bakery) 26 - augustus - 2020 20:30 - 22:00
Kalenders NK snelwandelen 20 km 29 - augustus - 2020
Kalenders Wandel mee naar de paarse pracht in NP de Loonse en Drunense Duinen 29 - augustus - 2020 10:00 - 12:00
Kalenders Finale Utopia Klassiek 30 - augustus - 2020 11:00 - 14:00
Kalenders Pontjesdagen 5 - september - 2020 - 6 - september - 2020
Kalenders Brocante en Antiek markt 5 - september - 2020 10:00 - 17:00
Het weer en regenradar
Vlijmen
Weeronline.nl - Meer weer in Vlijmenweeronline.nl Altijd jouw weer