onbegrip over bomenkap Duinweg

Het plan om 26 platanen langs de Duinweg in Drunen te kappen, is volkomen verkeerd gevallen bij een groep bewoners van de achterliggende Van Goghstraat. Ze begrijpen helemaal niets van de argumenten van de gemeente Heusden en willen maar één ding, dat de kap niet doorgaat.
Heusden wil bijna de helft van de 58 bomen in de karakteristieke bomenrij kappen, in principe om en om. Ze staan achter de tuinen van de bezwaarmakers in Van Goghstraat.

Volgens Heusden veroorzaken de bomen overlast, nemen ze licht weg en zou sprake zijn van worteldruk. Ook is het onderhoud volgens Heusden vrij duur; het snoeien van platanen (kandelaberen) is immers arbeidsintensief. Bij deze manier van snoeien blijven soort ‘kandelaren’ over.
Heusden wil twaalf van de bomen die blijven staan, niet meer snoeien. Daardoor blijven die verder groeien en kunnen ze op den duur de laanstructuur vorm geven. Na een jaar of vijf, als deze bomen zijn uitgegroeid, wil Heusden ook de overgebleven platanen kappen en vervangen door bomen die niet gesnoeid hoeven worden. De keuze valt dan op inheemse boomsoorten, die volgens Heusden een hogere natuurwaarde hebben.

De zeventien bezwaarmakers vegen met alle argumenten van de gemeente de vloer aan. Van worteldruk en het wegnemen van licht in tuinen en woningen is volgens hen geen sprake. In tegenstelling tot de gemeente vinden ze dat juist wel dat de bomen cultuurhistorische waarde hebben. Alleen al omdat ze er al veertig jaar staan en zeer herkenbaar zijn op de route naar de Drunense Duinen.
En het mogen dan geen inheemse bomen zijn, de plataan is in Nederland inmiddels zo massaal aanwezig dat ze gerust inheems mogen worden genoemd, aldus de bezwaarmakers.
De bezwaarmakers snappen evenmin dat Heusden de natuurwaarde van de platanen ‘laag’ noemt. Verder hekelen ze de manier van communiceren door de gemeente (‘het was meer aanhoren dan inspreken') en heeft Heusden volgens hen een vormfout gemaakt door een verkeerd perceel in de aanvraag te noemen; op dat stuk grond zouden slechts twee bomen staan.
De gemeente begrijpt dat het kappen van gezonde bomen ‘tegennatuurlijk’ lijkt, maar dat ze mede vanwege de omvang niet op die plek thuishoren. Verder erkennen B & W dat de platanen bepaalde natuur- en cultuurhistorische waarde hebben, maar ze stellen dat die niet hoog zijn. ,,Ook al ervaren omwonenden dat anders.” Heusden heeft inmiddels wel bepaald dat binnen twee tot drie jaar herplant zal plaatshebben. ,,De laanstructuur blijft, ook al komen er lagere bomen.”
De onafhankelijke bezwarencommissie van Heusden heeft inmiddels naar de kwestie gekeken en komt met een advies over de bezwaren. Burgemeester en wethouders nemen dan een nieuw besluit. Wanneer dat gebeurt is nog onbekend.

Search

Radio Streams

Popup radio MediaplayerWinampITunesaacStream

Agenda

Kalenders Optocht Knotwilgendam 23 - februari - 2020 13:30 - 15:30
Foto: Patricia Couwenberg
Kalenders Optocht Zaandhaozenlaand (Elshout) 23 - februari - 2020 14:00 - 16:00
Kalenders Muziekspektakel / Uitreiking optocht 23 - februari - 2020 15:00 - 16:00
Kalenders Kindercarnaval / uitreiking kinderoptocht 24 - februari - 2020 14:00 - 16:00
Kalenders Optocht Haorendam 25 - februari - 2020 14:00 - 15:00
Foto: Nadine Couwenberg
Kalenders Vergeten geluiden "op herhaling" 26 - februari - 2020 10:30 - 15:30
Kalenders Tom Mank en Sera Smolen met als gast zangeres Janet Cotraccia 26 - februari - 2020 20:30 - 22:30
Kalenders Alzheimer Café Vlijmen 27 - februari - 2020 19:30 - 20:30
Foto: Pixabay
Kalenders Recreatief PokerToernooi 29 - februari - 2020 19:00 - 23:30
Foto: Poker.NL
Kalenders Filmvertoning: Werk Ohne Autor 1 - maart - 2020 19:30 - 22:00
Het weer en regenradar
Vlijmen
Weeronline.nl - Meer weer in Vlijmenweeronline.nl Altijd jouw weer