Carbid schieten

Carbid schieten. Voor de één een aloude traditie en volksvermaak: niet te aan banden leggen dus. Voor de ander een bron van gevaar, overlast en ergernis, zeker als het gebeurt binnen de bebouwde kom: alleen toestaan in het buitengebied dus. Heusden houdt de regels opnieuw tegen het licht.

Het was een bijna emotionele oproep, van Erna van Engelen uit Drunen. Als lid van het buurtpreventieteam deed ze deze week een dringend beroep op de Heusdense politiek om carbid schieten op oudejaarsdag alleen nog toe te staan búiten de bebouwde kom. ,,Scherp de regels aan.”
Onveilige situaties, geluids­over­last, filevor­ming, onrust bij het winkelend publiek, onbegrip dat zoiets gebeurt in het midden van het dorp

Erna van Engelen, Buurtpreventieteam Drunen
Van Engelen schetste in de informatievergadering Bestuur de situatie in Drunen, de afgelopen zes jaar. Carbidschieters die in het centrum van Drunen al veel eerder dan 18.00 uur beginnen met de doffe knallen; eerst op het Anton Pieckplein, daarna op het Raadhuisplein.
,,Onveilige situaties, geluidsoverlast, filevorming, onrust bij het winkelend publiek, onbegrip dat zoiets gebeurt in het midden van het dorp. Het leverde tientallen klachten op.” In Heusden is carbid schieten op oudejaarsdag alleen tussen 18.00 en 2.00 uur toegestaan, dezelfde tijden als vuurwerk.
Als er geen scherpere regels komen, zijn er steeds minder leden die op oudejaars­dag op pad willen

Erna van Engelen, Buurtpreventieteam Drunen
Gehandhaafd wordt er niet, stelt Van Engelen. En gezien het beperkt aantal agenten op straat, in combinatie met waar ze allemaal op af moeten, heeft ze daar nog begrip voor ook. Het buurtpreventieteam kon weinig uitrichten, voelde zich soms zelfs geprovoceerd, vertelde ze. ,,Als er geen scherpere regels komen, zijn er steeds minder leden die op oudejaarsdag op pad willen.”
Burgemeester Willemijn van Hees herkende het beeld dat Van Engelen schetste, in elk geval van de laatste jaarwisseling. Via de gemeentelijke BOA’s had ze dezelfde verhalen gehoord. ,,Ik ken de traditie van carbidschieten, maar het was voor mij nieuw dat Heusden het toestaat bínnen de bebouwde kom.”
Onaccepta­bel als BOA’s en buurtpre­ven­tie­teams op oudejaars­dag niet veilig over straat kunnen lopen en alleen onder politiebe­ge­lei­ding op groepen af kunnen stappen
Heusden kent volgens haar ruime regels, omdat carbid schieten het hele jaar door is toegestaan. Dit mede als traditie bij een huwelijk. ,,Het gaat hier het jaar door eigenlijk best goed. Maar het is onacceptabel als BOA’s en buurtpreventieteams op oudejaarsdag niet veilig over straat kunnen lopen en alleen onder politiebegeleiding op groepen af kunnen stappen.” Waar ze gelijk aan toevoegde ook geen oplossing te hebben voor het capaciteitsprobleem.

Op 18 februari neemt de politiek een besluit over de algemeen plaatselijke verordening, met daarin regels rond carbid schieten. Of daar heel veel in gaat veranderen, is nog maar de vraag.
Heusden één en GroenLinks voelen wel voor een verbod op carbid knallen binnen de bebouwde kom, maar in elk geval VVD, DMP Heusden en Gemeentebelangen niet. Martijn van Esch (DMP Heusden) stelde de retorische vraag: ,,Moet jij bij overlast in één dorp, voor de hele gemeente regels maken die waarschijnlijk toch niet te handhaven zijn.”

Liever goede afspraken
Zij voelen meer voor het maken van goede afspraken. Dit enigszins in lijn met de oproep eind december 2015, toen de carbidschieters werd gevraagd geen gevaarlijke situaties te laten ontstaan en hun verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld door schietplaatsen ‘zorgvuldig’ te kiezen, daarbij rekening houdend met ouderen, dieren en veteranen.
Heusden houdt op dit moment een online enquête over vuurwerk en carbid schieten rond de jaarwisseling.

Zoeken

Radio Streams

MediaplayerWinampITunesaacStreamRadio

Agenda

Kalenders Motorcross Elshout 6 - juni - 2020 - 7 - juni - 2020
Kalenders Midden-Brabant bruist van de techniek 9 - juni - 2020
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Kalenders Midden-Brabant bruist van de techniek 10 - juni - 2020
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Kalenders Repair Café Drunen 10 - juni - 2020 19:30 - 21:00
Foto: Repair Cafe Drunen
Kalenders Midden-Brabant bruist van de techniek 11 - juni - 2020
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Kalenders Midden-Brabant bruist van de techniek 12 - juni - 2020
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Kalenders Midden-Brabant bruist van de techniek 13 - juni - 2020
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Kalenders Drunenswandelfestival 20 - juni - 2020 8:00 - 16:00
Kalenders Kamperen 8 - juli - 2020 - 19 - juli - 2020
Kalenders RIDDERKAMP 13 - juli - 2020 - 18 - juli - 2020
Het weer en regenradar
Vlijmen
Weeronline.nl - Meer weer in Vlijmenweeronline.nl Altijd jouw weer